Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u mlekari

Bez autora
Feb 17 2011

Mlekara "Lazar" iz Blaca i američka kompanija GHD iz Viskonsina potpisale su juče ugovor za izgradnju biogas postrojenja na farmi muznih krava u Blacu, a ukupan iznos investicije je 1,5 miliona dolara. Očekuje se da će do septembra 2011. godine ovo postrojenje početi da radi i predstavljaće jedan od najznačajnijih transfera tehnologije u sferi poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Ozvaničenjem ugovora, počinje realizacija jedne od najvećih lokalnih investicija na jugu Srbije, koja ujedno predstavlja šansu za dalji razvoj stočarske i mlekarske industrije, kao i regiona. Uz primenu ove tehnologije, Mlekara Lazar će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje...

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u mlekariMlekara "Lazar" iz Blaca i američka kompanija GHD iz Viskonsina potpisale su juče ugovor za izgradnju biogas postrojenja na farmi muznih krava u Blacu, a ukupan iznos investicije je 1,5 miliona dolara, saopštila je danas američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Očekuje se da će do septembra 2011. godine ovo postrojenje početi da radi i predstavljaće jedan od najznačajnijih transfera tehnologije u sferi poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

Ozvaničenjem ugovora, počinje realizacija jedne od najvećih lokalnih investicija na jugu Srbije, koja ujedno predstavlja šansu za dalji razvoj stočarske i mlekarske industrije, kao i regiona.

Uz primenu ove tehnologije, Mlekara Lazar će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje. Očekivana otplata investicije je tri godine.

Direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric istakla je da je primena odgovarajućih tehnologija u tretiranju otpada izuzetno bitna za poljoprivredu, jer predstavlja ekološki odgovornu praksu i omogućuje velike uštede, a samim tim i veće prihode.

Direktor mlekare "Lazar" Milan Vidojević naveo je da zakon o energetici omogućava da se iskoriste prednosti proizvodnje struje po subvencionisanim cenama i time unapredi poslovna konkurentnost.

"Uzimajući u obzir da je naša investicija pionirski poduhvat, očekujemo da nam relevantne državne institucije pruže odgovarajuću podršku u obezbeđivanju potrebnih saglasnosti i dozvola, i na kraju omoguće preuzimanje proizvedene struje, povezivanjem sa energetskim sistemom Srbije", kazao je on.

Ovu aktivnost je iniciralo Američko Ministarstva Poljoprivrede (USDA) kroz projekat za promociju obnovljivih izvora energije, dok je USAID Agrobiznis projekat odigrao ključnu ulogu približivši mlekarskoj i mesnoj industriji u Srbiji ovu vrstu tehnologije.

USAID Agrobiznis projekat je projekat podrške srpskoj poljoprivredi finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Osnovni ciljevi projekta su povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda i kreiranje novih radnih mesta u poljoprivredi.

Aktivnosti projekta su usmerene ka povećavanju efikasnosti i konkurentnosti preduzeća iz šest poljoprivrednih sektora.

Preduzeće "Lazar" prerađuje oko 50.000 litara mleka dnevno, a kapaciteti su 80.000 litara, dok u mlekari trenutno ima zaposlenih 160 radnika.

Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga, dok u okviru Lazar d.o.o. posluje i farma sa 600 muznih krava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik